ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΣ Ευγένιος Φρανσουά Βιντόκ

Ευγένιος Φρανσουά Βιντόκ
Ευγένιος Φρανσουά Βιντόκ

Ο εγκληματολόγος Ευγένιος Φρανσουά Βιντόκ είχε εκτενή ανθρωπιστική δράση και ποτέ δεν είχε αποκαλύψει πληροφορίες για οποιονδήποτε διέπραττε κλοπή ως απόρροια μεγάλης ανάγκης.

Η βιομηχανία της ιδιωτικής έρευνας δημιουργήθηκε ως απάντηση σε μία πολύ συγκεκριμένη ανάγκη: Οι πελάτες αποτείνονταν σε ιδιωτικούς ερευνητές με την προσδοκία ότι θα δρούσαν και θα εργάζονταν όπως και η αστυνομία. Σε ποιές περιπτώσεις; Εκεί όπου επίσημες δυνάμεις επιβολής του νόμου ήταν αναποτελεσματικές ή απρόθυμες να εκτελέσουν το έργο τους. Συνήθως, προσλαμβάνονταν από πλούσιους πολίτες με σκοπό να εκτελέσουν καθήκοντα ιδιωτικής ασφάλειας σε εργοστάσια και μεγάλες εκτάσεις γης. Αποσκοπούσαν, επίσης, να συνδράμουν στην τήρηση της ειρήνης και κατ΄ επέκταση της διαφύλαξη της τάξης μεταξύ των εργατών.

Στη συνέχεια το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή επεκτάθηκε στην Αγγλία με τους Bow Street Runners, ενώ το 1846 ιδρύθηκε στη Βοστόνη των ΗΠΑ η πρώτη μονάδα αστυνομικών ερευνητών. Έκτοτε γραφεία ιδιωτικών ντετέκτιβ ιδρύονται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Καθώς οι υπηρεσίες των ιδιωτικών ντετέκτιβ έγιναν πιο προσβάσιμες στον μέσο πολίτη επήλθε διαφοροποίηση με σκοπό την κάλυψη αναγκών της μοντέρνας κοινωνίας. Σήμερα, οι υπηρεσίες του ιδιωτικού ερευνητή είναι πρακτικά αμέτρητες. Η βασική αρχή είναι ότι η κύρια λειτουργία του ιδιωτικού ερευνητή είναι η συλλογή πληροφοριών.

5 υπηρεσίες που εμπίπτουν υπό αυτό το φάσμα:

  1. Η εύρεση μίας διεύθυνσης.
  2. Ο εντοπισμός ενός τηλεφώνου.
  3. Η έρευνα του οικογενειακού ιστορικού.
  4. Η εύρεση φανερών αλλά και κρυφών περιουσιακών στοιχείων.
  5. Η διασταύρωση του επαγγελματικού ιστορικού ενός προσώπου.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ιδιωτικός ερευνητής έχει ένα φάσμα ικανοτήτων και γνώσεων και αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο, ο οποίος έχει συγκεκριμένες ικανότητες. Το συμαντικό στοιχείο είναι να είναι πρόθυμος να εργαστεί αψηφώντας τις πιθανές δυσκολίες αλλά και κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Όλη η στόχευση είναι να εντοπίσει τις πληροφορίες που ζητά ο πελάτης του. Οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ εξειδικεύονται στον εντοπισμό προσώπων, αντικειμένων, εγγράφων ή οτιδήποτε άλλο τους ζητηθεί. Η απόκτηση νομικών ή οικονομικών εγγράφων είναι μια ιδιαίτερη ικανότητα που αξίζει να τονιστεί.

Τέλος, οι λεπτές ικανότητες ενός ερευνητή βοηθούν τους πελάτες τους να δουν τη συνολική εικόνα, να συνδέσουν ασύνδετα δεδομένα και γεγονότα προκειμένου να καταλήξουν σε ορθά και αληθή συμπεράσματα. Ένας ιδιωτικός ερευνητής χρησιμοποιεί την οξυδέρκειά του και βλέπει λεπτομέρειες που κάποιος άλλος θα παραλείψει. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία της καθαρής εικόνας για μια κατάσταση. Ο ιδιωτικός ερευνητής θα προστατεύσει και θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πελάτη του με πλήρη εχεμύθεια. Σε περιπτώσεις, που υπάρχουν υπόνοιες, η συζήτηση με έναν επαγγελματία του είδους, μπορεί να αποκαλύψει τρόπους δράσης και σκέψεις με καταλυτική επίδραση στο ζήτημα που απασχολεί τον πελάτη.

Το Γραφείο ιδιωτικών ερευνών μας αναλαμβάνει να ερευνήσει και να διαλευκάνει δικαστικές, επαγγελματικές, εγκληματολογικές αλλά και προσωπικού/αισθηματικού χαρακτήρα υποθέσεις. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του ιδιωτικού ερευνητή και των συνεργατών του είναι η διακριτικότητα, εχεμύθεια, αξιοπιστία, η τεχνογνωσία και ο επαγγελματισμός.

Η αποτελεσματικότητα των ερευνών διασφαλίζεται από την πολύχρονη πείρα, την άρτια εκπαίδευση και κατ΄ επέκταση τις γνώσεις, καθώς και τον εξειδικευμένο τεχνολογικό/ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Το Γραφείο μας διαθέτει συνεργάτες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, αναλαμβάνει και φέρει εις πέρας υποθέσεις άνευ γεωγραφικών περιορισμών.